tak terbaca!

Read by Yanti Arshad 0 says
Bila aku nak start baca ni??? Busy memanjang....


khutub khanah baru

Read by Yanti Arshad 0 says
Khutubkhanah! Ramai generasi kini yang tak pernah mendengarnya. Namanya telah ditransformasikan kepada PERPUSTKAAN kemudian diindahkan lagi dengan gelaran PUSAT SUMBER.
8 Okt 2011.. kami sekeluarga telah ke sini.


Sebaik melangkah ke foyer, kami disambut dengan scenery nie...indah.


Kami meneruskan langkah ke Reading Garden... tentu tempatnya seindah nama.


Wow! Superb! Tergamam saya sekejap. Inilah Reading Garden...ruang membaca kanak2 sebenarnya. Tak pernah sy masuk ke library yg sekreatif ini. Di sini kanak2 bebas bergerak untuk buat apa saja. Maknanya this is a free-flow area. Dont expect tempat ni senyap bcoz it is not. Kerana di sini, ada macam2 ragam.


...ada yg surf Internet menggunakan kemudahan Apple Mac.
Kat sini semuanya Apple Mac! Terima kasih, Tuanku (dana sultan sgor).


...peserta cilik "So You Think You Can Dance" pun ada. So cute! Mereka menari mengikut visual yang dipancarkan.


...ada yang serius buat discussion sambil duduk di lantai...

...ada yang mengambil sudut2 tersorok untuk membaca bersama keluarga.



...ada yang membaca sambil berdiri.


...ada yang jadikan kabinet buku sebagai papan gelungsur...


Ada yang membaca sambil baring terkangkang...


...tak kurang juga yang berangan...

...malah ada parents yang terpaksa memujuk anak turun dari rak buku!


...tak kurang juga yang mentelaah... (exam kan nak dekat ni...)


 ...lebih dahsyat lagi, ada yg nak jadi Spiderman!
Beginilah gelagat kanak2 di Reading Garden nie.


Ini pula Bilik Aktiviti. Kalau tak silap, ada 2 bilik xtvt di sini. Saya suka dengan suasananya, tenang. Oh, terlupa saya! Di dalam Reading Garden ini juga disediakan tandas serta surau.

Nampak tak beg2 yg berterabur atas lantai tu? Itu sebenarnya beg untuk anda masukkan kasut/selipar anda. Jadi tak perlulah anda tinggalkan kasut/selipar di entrance jika takut hilang. Beg tu ada disediakan di kaunter.


Apabila anda melangkah keluar dari Reading Garden, anda akan nampak scenery ini di sebelah kanan anda. Ramai yg  saja lepak2 utk ambil angin di sini. Udaranya nyaman sebab mengadap tasik. So refreshing!

Yang ini pula, area kafe. Ia dibuat open concept. Tapi sy tak sempat nak ke situ sebab ralit dengan kemudahan yang disediakan di sini.


Ini tempat kegemaran saya. Zon ini dihias indah, dindingnya juga tak dibiarkan kosong, tapi diisi dengan lukisan mural yang menarik. Setiap tingkat mempunyai mural yg berbeza.


This is the centre course of the area. Library ni sangat spacious dan menarik! (Tak macam Perpustakaan Awam Negara di Jln Tun Razak tu! Boringgg!) Tempat ni memang best giler (bagi yg suka membaca).


Kat sini, semuanya ada, pilih saja. Nak baca di meja, berdiskas di atas permaidani empuk ataupun saja melepak2 di kerusi bulat transparent.


Keahlian di sini sangat cepat. After sejam mendaftar sebagai ahli, buku sudah boleh dipinjam. Tak macam library lain yg take days baru boleh pinjam.


Di sini kita boleh bawa laptop sendiri. Kalau nak charge, it's FOC.

Tapi kalau nak guna laptop di sini pun boleh, cuma bayar RM1 sejam. Tapi kena ada tahap kesabaran yang sangat tinggi sebab connectionnya sangat slow. :-(  Tengoklah tu... sementara menunggu, ada yang menongkat kepala, ada yang tersandar, ada yang duduk senget sebab punggung dah kebas, yang terlentok macam nak tidur pun ada. Haha!

Cuba perhatikan betul2... setiap ceiling warnanya berbeza, kan? Kenapa ya? Nanti sy ceritakan.


Ada macam2 bentuk kerusi. Tengok, seronok betul adik di belakang tu membaca. Kalau saya, saya dah Zzzzz dalam kerusi tu....

Manusia mati meninggalkan nama....


Ini Zon Remaja mengakses Internet. Tapi banyak juga application yg diblock di sini seperti YouTube & games.


Ini area favourite saya! Gim untuk wanita. Tapi belum dibuka lagi sebab mereka sedang finalize bayaran utk pengguna. Cuma sy harap cermin di zon  ini di tinted kan supaya area ini lebih tertutup.

Tadi saya ada sebut tentang ceiling setiap tingkat berbeza, kan? Sebabnya karpet utk setiap tingkat berbeza warna. Contohnya untuk Zon Rujukan di tingkat 4 ini, karpetnya kelabu. Jadi pantulan cahaya ke ceiling juga berwarna kelabu.


Di Zon Dewasa Dua di tingkat 3 pula, karpetnya berwarna purple...


Di Zon Dewasa Satu tingkat 2, berwarna biru...


Dan di Zon Remaja di tingkat 1, karpetnya merah! 

Dan di tingkat bawah, warna kuning.



Kemungkinan kerusi2 ini disediakan utk merehatkan mata serta minda yg penat membaca.


U-Pustaka ini membolehkan pemimjam memulangkan buku pada bila-bila masa. Bukan saja pemulangan tapi juga pembayaran jika date buku yg dipinjam telah overdue. Very convenient. Dah jadi member U-Pustaka? Saya sudah! Kini ada cara mudah untuk pulangkan buku! I likeeee.... 


Di mesin gelongsor ini juga, anda boleh menyemak status bahan sekiranya ada. Saya cadangkan kepada yg tak tahu nak buat apa time wiken, pergi lar ke PPAS (Perpustakaan Awam Sgor) nie. Bukan saja utk membaca, anda juga boleh donate buku di sini. :-)

Khutubkhanah ini juga menyediakan 3D and 6D theater, ruang OKU, zon ziber, edutainment, bilik taklimat, kedai buku and many more. Jomlah! 




Ajaibnya Sedekah

Read by Yanti Arshad 0 says
This book was introduced by a family friend to us. 

Sama ada percaya atau tak, sedekah adalah ibadah yang ajaib. Ia adalah ibadah yang tak selari dengan hukum ekonomi moden. Semakin banyak yang dikeluarkan tanpa kepentingan, semakin bertambah pendapatan dan semakin kaya asalkan ia dilakukan dengan cara yang betul.

Namun itulah keajaiban, mukjizat ibadah sedekah yang Allah turunkan kepada muslim yang sanggup bersedekah. Buku ini membicarakan tentang cara meningkatkan kekayaan dan kebahagiaan melalui bersedekah serta hubung kait antara rezeki dan sedekah antaranya....

...adakah sedekah mampu membantu individu menjadi lebih kaya?
...apakah cara sedekah yang betul? (bab ini ramai yang tersalah sedekah)
...keajaiban sedekah dan teknik mengenal pasti keajaiban tersebut.

Saya percaya, kita sering bersedekah, tapi adakah anda pasti bahawa sedekah anda itu dikira sedekah atau sekadar sumbangan? Anda yang berkata, "Anggaplah sedekah itu ibarat najis, selepas kita membuangnya, kita pasti takkan menoleh untuk melihatnya semula." Carilah jawapannya di dalam buku ini... pasti minda anda akan lebih terbuka mengenai sedekah.




the royal wedding

Read by Yanti Arshad 0 says
30 years after the fairy-tale nuptials with the unhappy ending, Britain will finally have another big royal wedding: its dashing helicopter-pilot prince - second in line to the throne - will marry the lovely commoner who may someday become queen. The royal wedding represents a chance for the Windsors to start anew. Middleton brings youth and glamour to a monarchy tarnished by divorce and scandal. There is already warm public support for William.

For now, i'm clinging to this RD for general info on them. Soon, i'll get a copy of their book... Will & Kate: Their Life, Their Wedding. And also I cant wait to see them live via hypp.tv this 29th and delayed on the 30th.



A Doctor In The House

Read by Yanti Arshad 0 says
Date purchase: 10 March 2011 (launched date)
Bookstore: MPH Giant, Shah Alam


The West called him recalcitrant, racist and arrogant. The developing world however sees him as visionary champion, the rare leader who gave every Third World individual reason to stand tall. Above all else, he gave some of the most neglected countries courage, showing the way to a more hopeful future.

At present, I'm still at Chapter Two, page 15. Reading about family values, about how he was brought up and his loved one. I have another 843 pages to go. This autobiography reveals the workings of that extraordinary mind and vision.


look and feel younger

Read by Yanti Arshad 0 says
Date of purchase : 19 Dec 2010
Bookstore: MPH 1Utama

Inside you'll learn from superfood dan weight training, not to mention ant-ageing tips and tricks that really work, no matter whatyour age!


I've been practising eating this pumpkin seed kernel since then. It is one of the nutrien-rich superfood, high in mineral, protein and believe to reduced levels of LDL. You can find this supply at your nearest store, priced at RM10.50 for 250gm.

2012

Read by Yanti Arshad 0 says
Walaupun ramai teman2 seangkatan aku (meaning housewives) lebih cenderung kepada novel2 cinta, buku2 seni hiasan, tapi aku prefer buku2 yang seperti di bawah. Tajuknya, ya, tak dinafikan macam sci-fi, but actually no.

Aku dah baca 3/4 daripadanya. I found it very interesting sebab...

1. ia merupakan fakta2 yang terdapat dalam Al Quran beserta hadis.
2. cara penulisan penulis yang meletakkan fakta dengan kemas serta bukti2 yang kukuh, membuatkan pembacanya mudah faham tak kira apa bangsa.

Penulisnya, Muhammad Alexander juga penulis buku bestseller Yakjuj & Makjuj. Di dalam buku ini juga mengupas tentang kewujudan Dajal daripada A sampai Z. Bukan hanya fakta kosong tapi beserta hadis2 yang juga menyebut tentang Dajal cuma kita kurang faham apa yang dimaksudkannya sebab bahasa Al Quran sangat halus dan terperinci.

Antara yang ingin aku kongsikan di sini....

1. Dajal akan tinggal di bumi selama 40 tahun. Setahun bagaikan sebulan, sebulan bagaikan seminggu, seminggu bagaikan sehari dan sehari bagaikan terbakarnya pelepah pohon kurma dalam api.

2. Nabi Muhammad ditanya tentang kelajuan Dajal bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain, jawab baginda... "Seperti hujan yang ditiup angin dan tiada bumi yang tak dapat dijejakinya kecuali Mekah dan Madinah."

3. Dajal takut pada asap Dukhan. Apa itu asap Dukhan? (Bacalah terjemahan ayat Ad-Dukhan dalam buku surah2 pilihan. Pasti gerun membacanya.)

4. Ketika asap menyelimuti bumi (tanpa disedari, sudah pun berlaku... fikir2kan)

dan banyak lagi. Kesimpulan buku ini ialah Filem 2012 melawan Al Quran dan Hadis. Aku syorkan belilah buku2 hasil tulisan penulis ini kerana pendekatannya sangat mudah difahami serta berlandaskan dalil2 & hukum2 Islam.












 

Literate Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare